Dječja sjedalica za bicikl. Što je bitno kod kupovine?

— Objavljeno 01.11.2021.
Dječja sjedalica za bicikl. Što je bitno kod kupovine?

Postoji nekoliko bitnih točaka o kojima morate voditi računa prilikom kupovine dječje sjedalice za bicikl. Kako ćete sjedalicu pričvrstiti na bicikl? Koja je kvaliteta izrade sjedalice, korišteni materijali presvlaka itd. Ali svakako najvažniji kriterij je sigurnost. Donosimo nekoliko savjeta.

Pričvršćivanje dječje sjedalice za bicikl

Pričvršćivanje dječje sjedalice je jedno od najvažnijih pitanja. Tijekom vožnje materijal je izložen većim opterećenjima. Budući da ne želite uvijek koristiti dječju sjedalicu na biciklu, većina modela dizajnirana je tako da ih je moguće jednostavno ukloniti u samo nekoliko koraka. U tu svrhu nosač je čvrsto povezan s biciklom, pričvršćen je na okvir i nudi mogućnost pričvršćivanja dječje sjedalice pomoću plug-in sustava.

Pored dječje sjedalice za bicikl koja se montira na stražnji kraj bicikla, tu su i dječje sjedalice sprijeda. One se pričvršćuju na volan, tako da kada okrenete volan, okreće se i dijete, uključujući i dječju sjedalicu. Za razliku od stražnjih modela, dijete uvijek imate na vidiku.

Materijal dječjih sjedalica za bicikl

Sjedalice su uglavnom izrađene od plastike, velike fleksibilnosti i male težine. Međutim, i ovdje postoje razlike u kvaliteti.

Ponašanje materijala pod utjecajem temperature posebno je odlučujuće. I ljeti i zimi plastični dijelovi ne smiju postati lomljivi ili lomljivi kada su izloženi sunčevoj svjetlosti ili utjecaju hladnoće. Kako biste bili sigurni da je kvaliteta sjedalica dobra, najbolje je kupiti sjedalice provjerenih proizvođača kao što su: Hamax, Polisport i drugi.

Podstava sjedalica za djecu

Kako djeca ne bi morala svaku neravninu doživjeti nepodstavljenu, podstava mora biti dovoljno gusta i stabilna. Ako s vremenom primijetite da je pričvršćeni jastuk sjedala nedovoljan, možete pomoći jastukom.

Sigurnost dječjih biciklističkih sjedalica

Dijete treba biti zakopčano cijelo vrijeme, pa čak i na kraćim udaljenostima. Načelo sigurnosti sjedalice za bicikl ispravno funkcionira samo s sigurnosnim pojasom. Uz to, dijete treba nositi biciklističku kacigu.

Stopala i noge djece moraju biti odvojeni od žbica bicikla.

Veličina sigurnosnog pojasa i oslonaca za noge trebala bi biti podesiva. Pomoću ove funkcije imate dječju sjedalicu koja raste s djetetom i ne morate kupiti novu dječju sjedalicu kad dijete naraste.

Dodatna napomena: Ako ne želite izgubiti iz vida mališane tijekom vožnje, preporučujemo instaliranje retrovizora na upravljač bicikla.

Dodatni nogari za bicikl

Ako bicikl oslonite na uobičajeni nogar, prevrnut će se zbog povećane težine.

Ovisno o modelu, stalak za bicikle s dvonožcima pruža potrebnu sigurnost prilikom parkiranja. Međutim, istovremeno treba dijete naučiti mirno sjediti na biciklističkom sjedalu.

Zahtjevi za djecu u sjedalici za bicikl

Djeca teška 15 kg ili više moraju se uvijek voziti u stražnjoj dječjoj sjedalici. Djeca težine do 15 kg mogu se voziti u prednjoj sjedalici.

Općenito vrijedi sljedeće okvirno pravilo:

Djeca u dobi od 9 mjeseci do 5 godina ili mase između 9 i 22 kg mogu se prevoziti u dječjim sjedalicama za bicikl.