Gdje se mogu postavljati klima uređaji?

— Objavljeno 21.02.2021.
Gdje se mogu postavljati klima uređaji?
Klima uređaji postaju sve popularniji za hlađenje, ali i grijanje stambenih i uredskih prostora. Dolaze u mnogo različitih izvedbi i imaju različite zahtjeve za montažu i pripremu prije nego što ih počnete koristiti.


Kod montaže split klima uređaja (odvjena vanjska i unutarnja jedinica) u većini slučajeva je potreban  samo mali otvor za spajanje cijevi za rashladno sredstvo između unutarnje i vanjske jedinice.  Priključak cijevi prepustite stručnjaku kako ne biste riskirali istjecanje rashladnog sredstva koje je štetno za okoliš.

Montaža klima uređaja

Osnovni problem split klimatizacijskog sustava je taj što morate uspostaviti vezu između vanjske jedinice i unutarnje jedinice. Rashladno sredstvo, koje se komprimira u kompresoru i isparava u rashladnoj jedinici, mora cirkulirati između unutarnje i vanjske jedinice bez ikakvog gubitka pritiska. Ovisno o vrsti konstrukcije, možete koristiti fleksibilna crijeva s izolacijom za rashladno sredstvo ili morate postaviti krute metalne cijevi.

U svakom slučaju potrebno je bušenje jezgre kroz vanjski zid kako bi se dobio prolaz za vodove rashladnog sredstva. Za takvo bušenje jezgre trebaju vam posebni alati koji su dovoljno jaki za bušenje kroz gusti beton. Rijetko tko kod kuće ima prikladan alat na raspolaganju.

Nakon uspješnog proboja i polaganja kabela, drugi je problem kako ponovno zatvoriti rupu: brtva mora biti sposobna izdržati vjetar i vremenske (ne)prilike, a da previše ne naruši izgled. U modernim kućama s toplinskom izolacijom na vanjskim zidovima, također morate paziti da ne gradite toplinski most: ulazi u cijevi s lošijom izolacijom hladili bi se brže od ostatka zidova, što može dovesti do kondenzacije vode i stvaranje plijesni.

Ako se vanjska jedinica ne može postaviti na terasu ili balkon, također mora biti instaliran nosač koji sigurno pričvršćuje kućište na zid kuće. Unutarnja jedinica također se obično mora pričvrstiti na zid ili strop. Osim što je u blizini zidnog kanala za rashladne vodove, potreban je i pristup vodovima za vanjske i unutarnje jedinice.

Točni položaji vanjske i unutarnje jedinice mogu igrati veću ulogu nego što se očekivalo. Kompresor treba zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti, a unutarnja jedinica mora imati mogućnost što lakšeg cirkuliranja zraka u sobi. Kada instalirate split sustav klimatizacije u svom domu, također je važna udaljenost između dviju jedinica, jer to određuje duljinu vodova za rashladno sredstvo.

Također morate izbjegavati curenje prilikom spajanja cijevi. Ne samo zato što će u suprotnom klima uređaj s vremenom prestati raditi i morat ćete dopuniti novim rashladnim sredstvom. Iz ekoloških razloga, niti jedno rashladno sredstvo ne smije izaći vani, jer je riječ o visoko učinkovitom stakleničkom plinu koji je višestruko štetniji od ugljičnog dioksida.

Suvremeni split klima uređaj Midea

Tipičan primjer dobrog, modernog split klima uređaja je Midea Mission II WI-FI, 3,5/3,8 kW s Quattro tehnologijom

Trenutna maloprodajna cijena je oko 4.000 kn (stanje veljača 2021.)

Uređaj je izuzetno učinkovit sa SEER vrijednošću 7,5 i iznimno tih u radu.

Uz to ima najnoviju generaciju Quattro Invertera koja omogućuje brzo hlađenje / grijanje, a istovremeno je izuzetno štedljiv.

Više informacija o klima uređaju Midea Mission II WI-FI, 3,5/3,8 kW.