Kako odabrati najbolji reket za tenis?

— Objavljeno 01.11.2021.
Kako odabrati najbolji reket za tenis?

Onog trenutka kada se odlučimo potražiti odgovarajući reket za tenis nikako ne smijemo zaboraviti na nekoliko čimbenika koji će olakšati odabir pravog teniskog reketa za nas.

Najznačajniji su:

  1. Veličina glave teniskog reketa
  2. Težina teniskog reketa
  3. Težište teniskog reketa
  4. Gustoća i raspored žica
  5. Tvrdoća teniskog reketa
  6. Dužina reketa za tenis
  7. Grip reketa za tenis

1. Veličina glave reketa:

Pravilo kojeg se trebamo držati:

Reket s većom glavom: više SNAGE, veći SWEET SPOT* , veća STABILNOST kod udaraca izvan centra reketa, više oprašta greške

Preporuka: početnici i rekreativci

Reket s manjom glavom: velika KONTROLA prilikom udarca, velika POKRETLJIVOST, manje oprašta greške

Preporuka: napredniji igrači s velikim zamahom

* – Sweet spot je površina u sredini glave reketa. Kada lopticu udarimo tim dijelom reketa na najbolji način koristimo karakteristike reketa

Kroz povijest se protežu razne veličine glava reketa:

Tradicionalna veličina (stari drveni reketi): 60-79 kvadratnih inča (387-510cm2)

Midsize: 80-90 kvadratnih inča (516-580cm2)

Mid-plus: 91-100 kvadratna inča (587-645cm2)

Oversize: 101-115 kvadratna inča (651-741cm2)

Super oversize: preko 115 kvadratna inča (741cm2)

2. Težina teniskog reketa

Težina teniskog reketa je jedna od dvije karakteristike koja najviše utječe na vašu igru.

Teži reket za igranje tenisa daje više SNAGE pri udarcu, više STABILNOSTI i ima manje VIBRACIJA od lakših reketa.

Lakši reket za igranje tenisa je POKRETLJIVIJI, igrač može napraviti BRŽI ZAMAH.

Kome preporučamo teži, a kome lakši reket?

Teži, (HL) reket- najčešće koriste profesionalni igrači jer s tim omjerom težine i težišta dobivaju veću kontrolu ali snagu udarca sami proizvode.

Lakši, (HH) reket- prije nekoliko godina stručnjaci su otkrili kako je moguće napraviti reket pokretljivijim s dosta snage bez smanjivanja težine u glavi reketa.

Za početnike smatramo da bi idealni odnos bio lakši reket s težom glavom reketa (HH).

3. Težište teniskog reketa (balans)

Težište je centar ravnoteže reketa i zavisi od raspoređene težine duž reketa. Težište se uvijek označava u centimetrima i to od drške (početka reketa) prema vrhu.

Prema težištu reketi se dijele u tri kategorije:

Teža glava (HH) – Više težine u glavi reketa

Lakša glava (HL) – Više težine u dršci reketa

Jednako težište (EB) – Jednako raspoređena težina duž reketa

Dva reketa jednake težine a različitog balansa imaju potpuno drugačiji osjećaj. Reketi sa težom glavom su uglavnom pogodni za početnike dok su oni sa lakom za napredne igrače.

Teniski reket

4. Tvrdoća (Krutost reketa za tenis)

Krutost reketa može se definirati kao reakcija i ponašanje samog reketa nakon kontakta s lopticom.

Fleksibilniji reketi: više SPIN-a, više savijanja pri udaru te manje SNAGE, veća UDOBNOST, manje VIBRACIJA za šaku, ruku i rame te manja mogućnost ozljeda

Kruti reketi: više SNAGE, više VIBRACIJA, veća mogućnost ozljede šake, ruke, ramena

S obzirom na zamah igračima preporučamo sljedeće:

Igrači sa dužim zamahom: fleksibilniji reket

Igrači sa kraćim zamahom: krući reket

NAPOMENA: Jako kruti reketi mogu izazvati ozljede kao npr. teniski lakat ili razne ozljede ramena.

5. Gustoća i raspored žica

Gustoća ili raspored žica se sastoji od žica koje idu uzduž glave reketa i poprečnih žica (od boka do boka glave reketa). S obzirom na gustoću žica postoje 2 rasporeda žica:

Otvorena gustoća :  omogućava više spina, manja trajnost žica (zbog više trenja jer se žice mogu više kretati). Primjer za gustoću otvorenog tipa: 16×18

Zatvorena gustoća: manje spina, veća trajnost žica, više kontrole prilikom udarca.

Primjer za zatvorenu gustoću: 18×20

Detaljnije o žicama za reket možete pročitati ovdje.

6. Dužina reketa za tenis

Standardna dužina reketa u današnje vrijeme je 685 mm= 27 inča, no međutim u novije vrijeme su proizvođači pristupili proizvodnji nešto dužih reketa(27,5-29,00 inča) koji se popularno zovu „long body“ reketi. Teniska pravila propisuju da reket ne smije biti ukupno duži od 29 inča.

Ovisno o proizvođaču, dugačke verzije određenog reketa su obilježene sa oznakom PLUS. Tako francuski proizvođač Babolat označava svoje „long body“ reketi. Vidi primjer: Babolat Pure Drive Plus 2015 je 1,5 cm duži od standardnog modela Babolat Pure Drive 2015.      

7. Grip reketa za tenis

Izbor veličine gripa zvuči jednostavno ali dosta ljudi kupuje teniske rekete s prevelikim ili premalim gripom. Veličina gripa (drške reketa) može značajno utjecati na osjećaj koji imate prilikom igre, a neodgovarajuća veličina može smetati Vašu igru ili prouzročiti ozljedu npr. teniski lakat.

Ponudu reketa za igranje tenisa možete pronaći ovdje.

Reketi za djecu

Tenis je zabavna igra – i za odrasle i za djecu! No, kako bi djeci tenis bio što lakši, važno je da koriste teniske rekete odgovarajuće veličine. Dopustite nam da vam pomognemo odrediti ispravnu duljinu dječjeg teniskog reketa vašeg djeteta na temelju dobi i visine…

Ključno je da mladi igrač koristi teniski reket prave veličine u odnosu na svoju visinu.

To je kako bi se osigurao ispravan razvoj njihove tehnike. Teniski reket prave veličine pomaže djeci da razviju glatke poteze s dobrim prijenosom težine.

Teniski reket za djecu koji je premalen može dovesti do prekomjerne akcije zgloba i lakta, što može naštetiti i tehnici i, dugoročno, ruci. Suprotno tome, korištenje reketa koji je prevelik ili pretežak čini igru preteškom za mlađeg igrača. Što je igra teža, to manje mladih igrača želi sudjelovati.

Ako ste ikada vidjeli klinca kako uzima teniski reket za djecu u punoj veličini na vašim lokalnim terenima, ljuljajte ga na nezgrapni način 5 minuta prije nego što ga odbacite kako biste se igrali s nečim drugim onda ćete točno znati o čemu govorim.

U ovom vodiču, ja ću pokriti nekoliko savjeta, tako da možete pružiti svoje dijete s pravom veličinom dječjeg tenis reket da ih postaviti za uspjeh.

Tablica za pomoć pri odabiru reketa za djecu

Gore navedena tablica je vodič i ne postoje fiksna pravila za veličinu potrebnog reketa za tenis. Možda ćete otkriti da je vaše vlastito dijete između veličina, tako da jedan brzi test koji možete učiniti je da dijete drži reket u normalnom stisku i pusti ga da visi pored njih ravnom rukom.

Ako reket lebdi iznad poda ispod gležnja, onda je savršen. Ako se reket vuče, onda je reket malo prevelik i vjerojatno će se ostrugati na terenu. Ako je reket izvan zemlje za dobrih nekoliko centimetara, vjerojatno je premalen.

Ponudu teniskih reketa za djecu možete pronaći ovdje.