Kako odabrati nogometnu loptu?

— Objavljeno 01.11.2021.
Kako odabrati nogometnu loptu?

Budući da nogomet mogu igrati sportaši različite dobi, najvažniji kriterij za odabir nogometne lopte počinje veličinom lopte. Postoje i drugi kriteriji izbora najbolje lopte za nogomet kao što su lokacija igre, materijal lopte itd. Možete odabrati loptu koja odgovara travi, dvoranskoj igri ili bilo kojoj drugoj površini na kojoj odlučite igrati. Međutim, najvažniji čimbenik temelji se na vašoj namjeni. Postoje različite lopte za slobodno vrijeme / trening, za unutarnji nogomet, službene utakmice ili nogomet na pijesku. Za precizniju igru, također možete odabrati materijal, način šivanja lopte i konstrukciju ventila vaše nogometne lopte. Veliki raspon najboljih nogometnih lopti potražite na našem webshopu.

Kriterij za odabir nogometne lopte

Odabir nogometne lopte prema veličini

Glavni faktor pri odabiru nogometne lopte ovisi o vašim godinama. Nogometne lopte dolaze u različitim veličinama, a veličina koju možete odabrati ovisi o vašoj dobi i vrsti igre koju želite igrati. Evo brzog vodiča koji će vam pomoći da odaberete nogometnu loptu svoje veličine:
Prilikom odlučivanja koju loptu kupiti, morate uzeti u obzir veličinu lopte (dob igrača), standard igrača i teren i vremenske uvjete. Vrlo je važno odabrati pravu nogometnu loptu jer igranje s loptom pogrešne veličine može imati dugoročne negativne učinke na tehniku igrača. Kad mlađi igrač koristi veću loptu, obično će kompenzirati težinu pucanjem pogrešnim držanjem, čime će razviti lošu pucačku tehniku. Osim toga, različiti tereni imaju različite potrebne lopte u smislu veličine i materijala.

Vrste nogometnih lopti

Postoje različite vrste nogometnih lopti prema kvaliteti: profesionalna nogometna lopte, lopta za utakmice (Match lopta), lopte za nogometni trening, nogometne lopte za rekreaciju i specijalne lopte za nogomet. Najčešće korištene lopte su lopte za utakmice i lopte za trening koje su i najrobusnije. Najbolja nogometna lopta za trening je Select Numero 10 dostupna na našem webshopu.

POGLEDAJ PONUDU NA WEB SHOPU

Select Numero 10 je lopta prihvatljive cijene izrađena od vrhunskog lateksa koja se može koristiti za treninge u zatvorenom ili na otvorenom. Select je prva tvrtka koja je stvorila nogometnu loptu s 32 panela. Lopta Numero 10 je u skladu s propisima FIFA-inog međunarodnog standarda utakmica (IMS), Nacionalne federacije srednjih škola (NFHS) i NCAA.

Koliko košta nogometna lopta?

Cijena nogometne lopte obično varira od stotinjak do tisuću kuna. Sve ovisi o vašim potrebama, razini igre, podlozi na kojoj igrate i sl.

Ručno šivana ili strojno šivana lopta?

Strojno šivane lopte su cjenovno prihvatljivije i najbolje su za trening i vježbanje. Ručno šivane lopte s druge strane su skuplje i imaju bolje aerodinamične performanse od strojno šivanih lopti. One su odlične za natjecateljsku razinu igre.

Održavanje i njega nogometne lopte

Nogometnu loptu treba napumpati do preporučenog pritiska, koji je uvijek naveden na većini lopti. Da biste dobili maksimalnu korist od svoje nogometne lopte, pritisak treba redovito provjeravati. Kada se lopta koristi u mokrim ili vlažnim uvjetima, nakon uporabe treba ju osušiti ručnikom ili suhom krpom. Nogometna lopta se nikada ne smije skladištiti u vlažnim prostorima, jer će životni vijek lopte biti ozbiljno smanjen. Nikada ne forsirajte sušenje lopte s toplinom, jer time riskirate pucanje površine lopte.