Kako odabrati pravu veličinu bicikla za dijete?

— Objavljeno 13.01.2021.
Kako odabrati pravu veličinu bicikla za dijete?

Odgovarajuća veličina dječjeg bicikla

Čak i ako stalni izdaci bole: nažalost, dječji bicikli ne rastu s djetetom i uvijek se moraju podudarati s trenutnom veličinom djeteta.

Počinje s veličinom kotača 12 inča i prolazi kroz faze 14 inča, 16 inča, 20 inča, 24 inča i 26 inča.

To u osnovi znači: novi dječji bicikl bit će potreban svake dvije godine.

Prvi postaje zanimljiv oko treće godine, kada guralica postane pre mala, a brzina mališana raste.

Prvi dječji bicikl: to morate provjeriti prije kupnje

Najmanji dječji bicikl obično ima veličinu kotača od 12 inča. Ako dijete kasnije počne učiti voziti bicikl, možda će odmah moći koristiti 14-inčni model, ovisno o svojoj visini. Roditelji ranih početnika vole preskočiti ovu veličinu i prijeći ravno s 12 na 16 inča.

Kada kupujete dječji bicikl, pripazite da dijete barem jednim stopalom može stati na zemlju. Noge ne smiju biti potpuno ispružene kad pedale dosegnu donju točku okretanja. Za ruke se preporučuje i blago savijen položaj.

Gotovo svi proizvođači imaju modele od 12 i 14 inča s uklonjivim potpornim kotačima. Međutim, za djecu koja već mogu voziti balansirani bicikl, to znači korak unatrag. Stoga se preporučuje da što prije vježbate samostalnu vožnju.

Svi mali dječji bicikli imaju kočnice kada se pedala okrene unatrag,  jer njihove ruke još nisu dovoljno brze i snažne da sigurno pokreću ručne kočnice. Treba vježbati i kočenje pedalama!

Blatobrani, prednji i stražnji, i potpuno zatvoreni poklopac lanca uobičajeni su sigurnosni standardi za ovu dobnu skupinu. Bicikli do 16 inča obično još nisu opremljeni svjetlima, jer bi predškolci ionako trebali voziti po danu i u pratnji odrasle osobe.

Ako noge ostanu jako savijene prilikom okretanja pedala, a oslonac sjedala više ne može biti ispružen, vrijeme je za sljedeći veći model.

Okvirne podatke o preporučenim veličinama bickkla, ovisno o veličini i dobi djeteta možete pronaći u ovoj tabeli.