Kako odabrati reket za stolni tenis?

— Objavljeno 01.11.2021.
Kako odabrati reket za stolni tenis?

Ponuda reketa za stolni tenis je zaista ogromna. Velik je broj proizvođača koji svake godine predstavljaju nove modele, a pri tome oni „stari“ ostaju i dalje u ponudi. Tko danas planira kupiti reket za stolni tenis zaista ima „muku” kod odabira.

Od čeg je napravljen reket za stolni tenis?

Reket se sastoji od ručke, drveta (srce reketa) i guma (podloge za igru).

Ručka reketa je izrađena od drveta. Ovisno o tome kakvog je oblika razlikujemo ravne, konkavne (najčešći oblik), anatomske i konusne ručke.

Drvo (srce reketa) se sastoji od više slojeva tankih drvenih ploča koje su međusobno zalijepljene. Postoje mekše i tvrđe drvene ploče, što naravno utječe na igru i  karakteristike reketa.

Guma (podloga za igru) je napravljena od gumene smjese, tj. smjese kaučuk gume. Guma ima tzv. nopne (male izbočine) s jedne strane, dok je s druge strane glatka.

Zanimljivost: Međunarodna stolnoteniska federacija je propisala da jedna guma reketa za stolni tenis mora biti crvene, a druga crne boje.

Kako odabrati reket za stolni tenis?

Kako odabrati reket za stolni tenis za početnika

Kako odabrati reket za stolni tenis

Za početak igranja stolnog tenisa, pogotovo ako stolni tenis planirate igrati samo povremeno i iz razonode ili kao hobi u slobodno vrijeme, sasvim je dovoljan osnovni reket za stolni tenis.

Takav reket se može kupiti po cijeni već od 50 – 70 kn.

Igrač koji je svladao osnovne tehnike

Nakon nekog vremena, uz određenu upornost ili češće igranje stolnog tenisa, savladat ćete osnovne tehnike igre. U tom trenutku se preporuča nešto bolji reket, međutim, još niti izbliza nije vrijeme za profesionalni reket za  stolni tenis. On bi vam u ovoj fazi napravio više štete nego koristi.

Napredni igrači

Naprednim igračima stolnog tenisa se svakako preporučuje bolji reket. Još uvijek mogu naći kvalitetan gotov reket, tj. reket s drvetom na koji su već nalijepljene gume. Podrazumijeva se da napredni igrači vladaju tehnikama kao što su topspin, servis, „rezanje lopte“ itd.

Vrlo kvalitetni reketi poznatih svjetskih proizvođača kao što su Butterfly, Donic ili Joola mogu se kupiti po cijeni 250 – 350 kn.

Profesionalni igrači

Kao profesionalni igrač svakako ćete kupovati svaku komponentu reketa odvojeno i sve ćete prilagoditi svojem stilu igre. Na tom nivou reket, tj. guma, drvo i ručka se kupuju u specijaliziranim trgovinama i po narudžbi.

Karakteristike različitih modela reketa za stolni tenis sa cijenama možete pogledati ako kliknete na link.