Što je inverter klima uređaj?

— Objavljeno 27.04.2021.
Što je inverter klima uređaj?
Klasični klimatizacijski sustav ima takozvani sustav uključivanja / isključivanja (On / Off). To znači da se, dok sustav radi, kompresor cijelo vrijeme okreće istom brzinom. Kad se postigne željena temperatura, kompresor se isključuje. Ponovno se uključuje kad se sobna temperatura promijeni u odnosu na zadanu temperaturu.

Koja je razlika između inverter klima uređaja i “obične” klime

Inverter (hrv. pretvarač). Klima uređaj radi na posve drugom principu: brzina vrtnje kompresora može varirati, tj. stalno se mijenja.

Što je veća razlika između trenutne sobne temperature i željene temperature, to je veća brzina vrtnje kompresora.

Što je razlika između dviju temperatura manja, brzina vrtnje kompresora postaje manja.

Ova automatska promjena brzine vrtnje kompresora ima nekoliko prednosti:

  • Potrošnja energije inverter klima uređaja je i do 40% je manja od potrošnje klasičnih (ON / OFF) klima uređaja.
  • Razina buke inverter klima uređaja znatno je niža od razine klasičnog klima uređaja
  • Inverter klima uređaji postižu zadanu temperaturu mnogo brže od klasičnih uređaja

Što je inverter klima uređaj i koje su njegove prednosti? Iako je inverter klima uređaj nešto skuplji u nabavi od klasičnog klima uređaja, mala potrošnja energije i druge prednosti čina ga dugoročno dobrom investicijom.

Što je inverter klima uređaj

Što je inverter klima uređaj i koji je princip rada invertera?

Za bolje razumijevanje, na počeku ćemo na jednom primjeru objasniti kako radi „obični“ klima uređaj:

Primjer br. 1: željena sobna temperatura je 22 ° C.
Trenutna temperatura u sobi je 25 ° C.

Dakle, iz termostata se šalje informacija u kompresor, koji počinje s radom i toplina se izvlači iz prostorije sa 100% rashladnim kapacitetom. Ventilator kondenzatora aktivira se ovisno o vanjskoj temperaturi i tlaku kondenzacije. Visoke temperature zahtijevaju veliku brzinu i obrnuto. Kad se dođe do z. B. 21 ° C kompresor se ponovno isključuje i sobna temperatura ponovno raste.

Ovo trajno ponašanje upravljanja dovodi do povećanog habanja svakog motora.

Ako bi takav način rada usporedili s vožnjom automobila, onda bi to bila vožnja s punim gasom i punim kočenjem, pri čemu bi se motor svaki put ugasio.Jasno je da niti jedan vlasnik ili vozač vozila ne vozi na ovaj način, jer je to ne samo neugodno, već i značajno povećava potrošnju goriva.

Primjer br. 2: : željena sobna temperatura je 22 ° C.
Trenutna temperatura u sobi je 25 ° C.

Dakle, osjetnik temperature ovisno o povratnom zraku šalje informaciju preko upravljačke ploče do kompresora, koji se pušta u rad i u početku pri maloj brzini, što značajno smanjuje udarnu struju. Ova vrsta pokretanja također smanjuje habanje momenta pokretanja, jer je preostalo ulje u slojevima i kliznim površinama i dalje dovoljno dostupno pri malim brzinama. U vrlo kratkom vremenu stvara se dovoljno visok tlak ulja za opskrbu komponentama koje se u skladu s tim hlade i podmazuju.

Ovisno o proizvođaču, bilježe se različiti radni podaci i uspoređuju s ciljanom vrijednošću temperature. U našem primjeru to dovodi do povećanja brzine kompresora. Kontrolni sustav trajno reagira na promjene u radnim uvjetima. Povećavanje tlaka kondenzacije pri npr. visokim vanjskim temperaturama ili velika brzina kompresora dovodi do povećanja brzine ventilatora kondenzatora i obrnuto. Ventilator isparivača također je podešen na zadanu temperaturu, ovisno o sobnoj temperaturi.

Propisi nekih proizvođača izračunavaju potrebnu snagu hlađenja ili grijanja na temelju vanjske temperature, prošlih radnih uvjeta i korisničkih zahtjeva, što se postiže većim brzinama kompresora ili ventilatora isparivača. To ne samo da smanjuje troškove energije, već i trošenje pojedinih komponenata, što dovodi do duljeg vijeka trajanja pojedinih komponenata.

Također treba spomenuti da je s većim volumenom zraka i višom temperaturom dovodnog zraka, zrak u sobi manje odvlažuje. Kao rezultat, oči i sluznice više se ne isušuju toliko, što pridonosi ugodnijoj i ugodnijoj klimatizaciji.

Koliko struje troši inverter klima

Današnji inverterski kontrolirani klima uređaji, ovisno o proizvođaču, troše do 60% manje energije u odnosu na klasične klima uređaje (tzv. Fix speed uređaje).

U pravilu se mogu zagrijavati pomoću funkcije dizalice topline, a udaljenost između unutarnje i vanjske jedinice može biti znatno veća. Ovom vrstom upravljanja uglavnom se kontrolira izlaz kompresora. Zahvaljujući razvojnom radu proizvođača, ventilatori kondenzatora i isparivača danas se konstantno prilagođavaju brzini rada, tj. brzina se prilagođava ovisno o zahtjevima i kapacitetu hlađenja / grijanja.

Inverter klima uređaj. Što je naša preporuka?

U nastavku donosimo preporuku inverter klima uređaja:

Klima uređaj Midea Breezeless WI-FI, 3,5/3,8 kW s Quattro inverter tehnologijom
  • Moderan klima uređaj s novo razvijenom Quattro tehnologijom, postiže snažno grijanje ili hlađenje za 30 sekundi, uz značajne uštede energije.

Više informacija o klima uređaju Midea Breezeless WI-FI 3,5/3,8 kW s Quattro Inverter tehnologijom.

Klima Midea Mission II WI-FI, 3,5/3,8 kW s Quattro tehnologijom
  • Napredna Quattro Inverter tehnologija.
  • Izuzetno tih i štedljiv rad.

Više informacija o klima uređaju Midea Mission II WI-FI, 3,5/3,8 kW s Quattro tehnologijom.

Klima Toshiba Shorai Premium 3,5/4,2 KW R32
  • Vrhunski klima uređaj izuzetno tihog rada i naprednih karakteristika.

Više informacija o klima uređaju Toshiba Shorai Premium 3,5/4,2 KW R32.


Podijeli sadržaj:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email