Koji stol za stolni tenis kupiti, tj. na što obratiti pozornost prilikom kupovine?

— Objavljeno 05.02.2023.
Koji stol za stolni tenis kupiti, tj. na što obratiti pozornost prilikom kupovine?

Svatko tko planira kupiti stol za stolni tenis naići će na mnoštvo modela. Pa koji stol za stolni tenis onda kupiti? Na što smo pri tome mislili…. Predstavljamo neke od najvažnijih kriterija koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine stola za stolni tenis.

 1. Vanjski ili unutarnji stol za stolni tenis
 2. Vrsta stola za stolni tenis
 3. Marke (brandovi) stolova za stolni tenis
 4. Stabilnost izrade i pokretljivost stola
 5. Dizajn i boja stola za stolni tenis
 6. Spremanje stola
 7. Cijena

1. Koji stol za stolni tenis kupiti: Vanjski ili unutarnji?

Prije svega, trebali biste razjasniti hoćete li stol za stolni tenis koristiti u zatvorenom ili na otvorenom. Unutarnji stolnoteniski stolovi u pravilu imaju bolje igračke karakteristike od vanjskih: zahvaljujući debeloj iverici, imaju bolje ponašanje odbijanja lopte od vanjskih stolova.

Razliku primjećuju samo iskusni igrači i profesionalci za koje su predviđeni ionako samo stolovi za igranje u zatvorenom (profesionalni stolni tenis se ne igra vani). Isto tako, čak ni unutarnji stolovi nisu uvijek prikladni za podrum ili garažu: Vlažne prostorije mogu oštetiti drvenu ploču. U tom slučaju bi ipak preporučili vanjske stolove za stolni tenis.

 2. Vrsta stola za stolni tenis

Materijal ploče važan je kriterij. Kada je riječ o vanjskim stolovima, razlikuje se aluminijska kompozitna ploča i ploče od melaminske smole. Aluminijski kompozitni paneli nude malo bolje ponašanje odbijanja lopte od stolova izrađenih od melaminske smole, ali i ovdje vrijedi sljedeće: amateri i rekreativci jedva primjećuju razliku. Obje vrste ploča apsolutno su otporne na vremenske utjecaje.

 3. Koji stol za stolni tenis kupiti? Različite marke (brandovi)

Ne kupujte jeftine stolove za stolni tenis “bez imena” tzv. „Noname“ iz Kine. Svakako preporučujemo stol za stolni tenis nekog od poznatih svjetskih proizvođača stolova za stolni tenis kao što su:

 • JOOLA
 • Sponeta
 • Donic Schildkröt
 • Cornilleau
 • Andro

JOOLA je njemački proizvođač stolnoteniske opreme od 1952. godine. Tvrtka je specijalizirana isključivo na opremu za stolni tenis, a imaju i vlastitu proizvodnju stolova u matičnoj Njemčkoj.

JOOLA stolovi za stolni tenis se često koriste na natjecanjima, s obzirom na dugu tradiciju proizvodje i odobrenja od strane Međunardone stolnoteniske federacije (ITTF).

Velika prednost stolova za stolni tenis JOOLA u odnosu na ostale proizvođače je u tome što se stolovi sastoje od dvije potpuno odvojene polovice, što čini transport i skladištenje znatno jednostavnijim.

Tvrtka Sponeta, osnovana u Thüringenu 1953. godine, tržišni je lider u Europi, a proizvodi i ploče za druge poznate stolnoteniske marke. Vanjski stolovi za stolni tenis tvrtke Sponeta izrađeni su od melaminske smole i već su dostupni po niskim cijenama, jer se proizvode u vrlo velikim količinama. Najbolji stol za stolni tenis na otvorenom dolazi od Sponete.

Donic Schildkröt – tvrtka Schildkröt je osnovana 1889 u Mannheimu, Njemačka. Od tada je specijalizirana za proizvodnju stolova,  reketa i loptica za stolni tenis. Vrlo brzo od osnutka tvrtka Schildkröt je, kao predvodnik, počela s proizvodnjom celuloidnih loptica za stolni tenis. Od tada, pa sve do danas, logo tvrtke je ostala kornjača u oklopu, koji simbolizira neuništivost, trajnost i otpornost.

Od 2000. godine, dolazi do suradnje s firmom Donic, jednog od najuspješnijih svjetskih brandova u natjecateljskom segmentu stolnoga tenisa. Spajanjem snaga ta dva branda stvorena je vodeća  svjetska  marka za stolni tenisi Donic Schildkröt.

Francuski proizvođač Cornilleau osnovan je 1946. godine kao stolarska radionica i proizvodi stolove za stolni tenis za razonodu i natjecanja.

4. Stabilnost izrade i pokretljivost stola

Odaberite što robusniji stol za stolni tenis.

Ploče izrađene od melaminske smole ili kompozita od aluminija ne samo da prkose najtežim vremenskim uvjetima, već također štite od ogrebotina i udubljenja.

Stabilno postolje s poprečnim podupiračima također je bitno za stabilnost cjelokupnog stola.

Također pripazite da se stol za stolni tenis može jednostavno premještati.

Stolovi s transportnim kotačićima izrađeni od dvostrukih kotačića posebno su jednostavni za pomicanje.

5. Dizajn i boja stola za stolni tenis

Oko se igra – pa čak i ako ne koristite stol za stolni tenis, i dalje ga možete vidjeti u vrtu ili na terasi. Dizajn stola stoga se ne smije zanemariti. Često nas pitaju koje bi boje trebao biti stol. Stvar je ukusa. U prošlosti su se prodavali uglavnom zeleni stolovi. U međuvremenu se u sektoru zabave prodaju plavi i sve više sivi stolovi.

6. Spremanje stola

Stolovi za stolni tenis na otvorenom se ne koriste tijekom cijele godine i moraju se postavljati i uklanjati. Stoga provjerite ima li stol za stolni tenis jednostavan sklopivi mehanizam.

7. Koji stol za stolni tenis kupiti? Je li presudna cijena?

Razlike u cijenama stolova za stolni tenis su dosta velike. Naime, postoje, na prvi dojam, jeftini stolovi za stolni tenis kineskih „No name“ proizvođača i stolovi poznatih svjetskih brandova koje smo naveli pod točkom 3.

Ovdje vrijedi pravilo: “koliko para toliko muzike”. Pri tome treba svakako uzeti u obzir i kvalitetu igre i zabave i trajnost stola, jer kvalitetni stolovi za stolni tenis lako mogu potrajati nekoliko desetljeća.

Naša preporuka stolova za stolni tenis
 • Stol za igranje u zatvorenom:

JOOLA World Cup 22 – informacije o cijeni i dostupnosti.

 • Stol za igranje na otvorenom:

JOOLA Aluterna Outdoor – informacije o cijeni i dostupnosti.