Tenis pravila

— Objavljeno 11.03.2021.
Tenis pravila
Pravila za tenis skup je točno definiranih zakona igranja teniske igre. U ovomu blogu donosimo vam, na jednostavan i razumljiv način, sva važna pravila tenisa koja će vam pomoći lakše razumjeti tenisku igru te ćete i sami moći igrati prema teniskim pravilima.

Tenis pravila bodovanja

Na početku, u tenisu je najbitnije razlikovati gem, set i meč.
Da biste pobijedili u meču, morate osvajati setove. Da biste osvojili set, morate pobijediti gemove.

Rezultat u gemu

U tenisu osvajate gem dobivajući četiri poena prije nego što vaš protivnik uspije postići tri poena. U protivnom, igra se nastavlja dok jedan od igrača ne dođe do dva poena prednosti.

Standardni gem

Način bodovanja standardnog gema je sljedeći:

• Ne postiže se poen = 0 bodova (love)

• 1 postignuti poen = 15 bodova

• 2 postignuta poena = 30 bodova

• 3 postignuta poena = 40 bodova

• 4 osvojena poena = Gem (igra)

Ako je rezultat izjednačen na 40 prema 40 („Izjednačenje“ ili „Deuce“), igrač mora osvojiti dva uzastopna poena (poen „Prednost“ i „Bod“) da bi pobijedio u igri.

Ako igrač koji ima poen “Prednost” izgubi sljedeći poen, rezultat će još jednom biti “Izjednačenje”.

Tie-break gem

Tie-break gem igra se ukoliko oba igrača postignu 6 poena. On služi kao svojevrsni trinaesti gem koji započinje igrač koji je idući na redu za serviranje. Tada se servis mijenja i svaki igrač servira dva puta naizmjence, počevši od igrača koji ima prednost. Svaki poen računa se kao 1 bod te tako sve dok jedan od igrača prvi ne postigne 7 bodova. Time je pobijedio u tie-breaku, ali i u setu. No, ako je njegov protivnik postigo više od 5 bodova, igra se nastavlja sve dok jedan od igrača nema dva boda prednosti.

Rezultat u setu

Igrač osvaja set kada osvoji najmanje šest gemova s dva poena prednosti nad protivnikom.

Ako se postigne rezultat od 6-6, igrači moraju odigrati tie-break igru ​​kako bi odlučili tko će osvojiti set. U tie-break igri igrač mora osvojiti 7 bodova te imati ​​dva boda prednosti (nad protivnikom) da bi pobijedio.

Rezultat u meču

Teniski meč može se igrati na osvojena dva seta (Best of 3 sets) ili na osvojena tri seta (Best of 5 sets).

Obično se igra najbolje od tri (best of 3), tj. na dva pobjednička seta. Rezultat 6: 4, 6: 4 tipičan je u teniskoj igri, kako u privatnom okruženju između prijatelja tako i na teniskoj turnirskoj razini.

Najbolje od pet (best of 5) obično igraju samo muškarci, posebice na Grand Slam turnirima, kada je za pobjedu potrebo osvojiti tri seta.

Servis i serviranje

Svaka igra za poen počinje servisom. Igrač koji servira naziva se server, a igrač koji prima i uzvraća primatelj. Poslije svakog gema uloge se mijenjaju. Primatelj postaje server, a server postaje primatelj.

Prilikom serviranja server stoji iza osnovne linije s desne strane, a lopticu mora ubaciti u dijagonalno polje suparnika, tzv. servisno polje.

Ukoliko loptica ne dospije u važeće polje servisa, server ima drugi pokušaj, tzv. „drugi servis“. Ako opet ne uspije, protivnik dobiva jedan bod. To se naziva dvostruka servis greška.
Dodirne li loptica rub mreže prilikom servisa i još uvijek padne u važeće servisno polje, servis se ponavlja (tzv. nec) – u protivnom se smatra greškom.

Nakon što loptica padne na važeće polje i servis biva pravilno izveden, server se prebacuje na sljedeću točku na lijevoj strani i obrnuto dok igra ne završi.

Izbor strane igrališta i servisa

Bacanjem novčića prije početka igre određuje se koji igrač prvi servira. Igrač koji je pobijedio u bacanju novčića bira tko će prvi servirati, a suparnik bira stranu terena na kojem će igrati.

Promjena strana odvija se prilikom svakog neparnoga gema u svakom setu (npr. 1, 3,  5…), a u tie-breaku strane se mijenjaju nakon svakih šest poena.

Lopta za tenis

Mnogi dođu u dvojbu kada teniska lopta tijekom igre dodirne crtu.
Ukoliko se to dogodi, u tenisu, crta se smatra dijelom teniskoga polja te se igra nastavlja.

Gubitak poena

U teniskom meču dolazi do gubljenja poena ako:

  • igrač pogodi loptu izvan granica terena
  • igrač dodirne mrežu ili postove
  • igrač prijeđe na protivničku stranu terena
  • igrač nosi loptu ili je uhvati reketom
  • igrač dva puta pogodi loptu
  • igrač ne vrati loptu prije nego što dvaput odskoči
  • igrač vrati loptu prije nego pređe mrežu
  • lopta pogodi ili dodirne igrača (osim reketa)
  • reket napusti ruku

Pravila za tenis u parovima

Pravila tenisa u parovima tek su malo prilagođena pravila tenisa za pojedinačne kako bi se stvorilo mjesta za dodatnog igrača s obje strane terena. Glavne razlike odnose se na veličinu terena te redoslijed serviranja.

Veličina terena

Teren za parove koristi krajnju bočnu liniju i mjeri 10,97 metara širine te 23,77 metara dužine, dok je teren za pojedinačne nešto malo uži (8,23 metra širine i 23,77 metra dužine).

Redoslijed serviranja

Ekipa koja pobijedi u bacanju novčića bira koja će momčad prva servirati. Prije gema ekipa koja servira bira među sobom tko će servirati prvi. Tko prvi servira, servira cijelo vrijeme prvoga gema. Nakon osvojenog poena, sljedeći par bira tko će od njih prvi servirati za vrijeme drugoga gema.
Za svaki neparni gem u setu momčadi mijenjaju stranu terena, a igrač koji još nije servirao iz prve ekipe servira idući te igrač koji još nije servirao iz druge servira nakon njega, itd.

Za kraj, za sve prave ljubitelje tenisa, ostavljam link s popisom najzanimljivijih teniskih mečeva svih vremena te video zagrijavanja mladoga tenisača Dominica Thiema s vrhunskim Babolat teniskim reketom. Uživajte!