Trčanje ili vožnja biciklom?

— Objavljeno 13.01.2021.
Trčanje ili vožnja biciklom?

Što je zapravo zdravije, biciklizam ili trčanje?

Biciklizam se koristi na razne načine: bilo za bavljenje sportom ili jednostavno za dolazak od točke A do točke B. Trkači, s druge strane, obično vežu cipele za trčanje samo kad žele svjesno trenirati i dobro vježbati.

Je li naporniji biciklizam ili trčanje?

Koliko je „naporan“ trening ovisi u potpunosti o tome koliko je intenzivan. Polako trčanje može biti mnogo opuštenije od brzog bicikliranja – ili obrnuto. Međutim, općenito se smatra da je trčanje napornije. Razlog tome je što tijekom trčanja nisu aktivni samo mišići noge i gluteusa, već je i naglašen gornji dio tijela. Kada se vozi bicikl, uglavnom se koriste mišići od kuka prema dolje. Budući da se tijekom trčanja više mišića mora opskrbiti kisikom, srce mora brže kucati, što ga dugoročno čini napornijim za tijelo i tijelo se brže umara.

Što sagorijeva više kalorija?

Trčanje sagorijeva nešto više kalorija od vožnje bicikla zbog opterećenja mnogih mišićnih skupina. Ipak, individualna potrošnja kalorija uglavnom ovisi o spolu, dobi i težini.

Uzet ćemo primjer žene od 65 kilograma bavi sportom izdržljivosti 60 minuta, potrošnja kalorija je sljedeća:

U 60 minuta vožnje bicikla (srednje brzo 20 km / h) troši 572 kalorije

Trčanje 60 minuta (srednja brzina 10 km / h) troši 644 kalorija

* prema istraživanjima provedenim u Njemačkoj

S druge strane, jedan od omiljenih načina korištenja bicikla je svakodnevna vožnja do posla. Na taj način jednostavno uključujete dugotrajan trening u svakodnevnu rutinu i tako sebi omogućavate bavljenje sportom čak i u ono malo slobodnog vremena.

Što je bolje za tijelo: trčanje ili vožnja biciklom?

Što se tiče kardiovaskularnog treninga, trčanje je broj 1 među sportovima izdržljivosti. Ipak, biciklizam ima također vrlo pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav, ovisno o rasponu otkucaja srca u kojem trenirate.

Biciklizam je posebno pogodan ako imate bolove u koljenu, jer je opterećenje  na zglobovima znatno manje. Na taj način oboljeli mogu trenirati bezbolno i u ortopedskom smislu, a također ojačati mišiće oko zgloba koljena. Biciklizam je dobar način za treniranje nogu i izdržljivost, a istovremeno štitite zglobove.

Vožnja bicikla pogodnija je za početnike

Ako ste novi u treningu izdržljivosti, poželjno je započeti biciklizam. Jer ako ste u lošem stanju, vožnja biciklom ili hodanje često su jeftinije ili nježnije sredstvo treninga kako bi se bez veće frustracije pokrenule početne prilagodbe u izdržljivosti. Nakon što poboljšate izdržljivost, nema razloga zašto ne biste počeli trčati. Naravno, možete početi trčati i odmah, ali većina trkača se prevlada kada započnu trčati, zbog čega motivacija brzo opada i prevladava frustracija.