Kako očistiti klima uređaj u stanu?

— Objavljeno 27.04.2021.
Kako očistiti klima uređaj u stanu?

U vrućim ljetnim danima temperatura se niti noću ne spušta na ugodnu razinu – ovdje klima predstavlja pravo olakšanje. No, kako bi klima uvijek radila ispravno i za što čišći zrak u prostoriji trebali biste potražiti odgovor na pitanje: kako očistiti klima uređaj u stanu?

Kako bi se osiguralo da klimatizacijski sustav radi dosljedno i učinkovito, mora se redovito čistiti i dezinficirati. Učinkovita dezinfekcija je od ključne važnosti, jer će klima uređaj u suprotnom postati uzgajalište bakterija, klica i plijesni.

Ti mikroorganizmi pušu nam u lice svaki put kada se uređaj uključi, ako naravno nije redovito čišćen i dezinficiran. Ova kontaminacija može dovesti i do bolesti ili alergijskih reakcija. Dezinfekcija klima uređaja dio je posjedovanja klima uređaja.

Pravilno održavanje klima uređaja

Otprilike osam do deset posto plina u klimatizacijskim sustavima gubi se u vanjskom zraku. U nekim slučajevima gubiti rashladnog plina iznose i do 15 posto godišnje. Iako ovdje nema neposrednih opasnosti po zdravlje, gubitak rashladnog plina izravno izlaže okoliš znatnom ukupnom teretu.

Proizvođači klimatizacijskih sustava svjesni su ovog problema, ali uglavnom se čuvaju u tajnosti u uputama za uporabu. Često nema podataka o punjenju ili čišćenju sustava. Međutim, nedostatak njege može dovesti do smanjenja učinkovitosti klima uređaja i veće potrošnje struje. Klima uređaji se moraju redovito koristiti kako bi se izbjegla opasnost od curenja. Sastavni dijelovi punila, klimatsko sredstvo i mazivo, vremenom se odvajaju.

Posao održavanja također uključuje redovitu zamjenu filtra za prašinu.

Izmjena sprječava sustav klimatizacije da postane distributer štetnih mikroorganizama. U većini mobilnih klimatizacijskih sustava moguće je filtar za prašinu očistiti malo mlakom vodom. Spremnik vode, koji u mobilnim klimatizacijskim sustavima ima zadatak hvatati kondenzacijsku vodu uzrokovanu kondenzacijom, također se mora redovito čistiti. Prilikom skladištenja mobilnih klimatizacijskih sustava zimi, posebno treba paziti da se spremnik vode prethodno isprazni.

Kako očistiti klima uređaj u stanu? Kako dezinficirati klima uređaj?

Dezinfekcija sustava uz pomoć posebnih sprejeva

Sprejevi namijenjeni za dezinfekciju dezinficiraju isparivač i ventilacijski sustav klimatizacijskog sustava. Na taj se način stvara osnova za svjež zrak bez mikroba. Na taj je način ventilacijski sustav higijenski čist i, prema tome, oslobođen neugodnih mirisa.

Razni proizvođači nude prave sprejeve za dezinfekciju za to po razumnim i pristupačnim cijenama. Oko 99,9 posto štetnih mikroorganizama (poput bakterija i spora plijesni) uklanjaju se gore spomenutim sprejevima.

Kako očistiti klima uređaj u stanu? Dezinficirajte sustav klimatizacije – evo kako:

Prvo stavite malo novina ili kartona ispod klima uređaja. U većini slučajeva sprejevi za čišćenje i dezinfekciju izrađeni su od pjene. Sada uklonite filter za pelud klimatizacijskog sustava i raspršite pjenu u crijevo vašeg klimatizacijskog sustava.

 1. Zatim prebacite klima uređaj na najvišu moguću razinu.
 2. Pričekajte oko 15 sekundi, a zatim ponovno pošpricajte.
 3. Sada ponovite ovaj postupak nekoliko puta zaredom.
 4. Nakon prskanja spreja za dezinfekciju, napustite sobu i zatvorite vrata za sobom.
 5. Sada pričekajte desetak minuta, a zatim otvorite sve prozore kako biste potpuno prozračili sobu.
 6. Nakon temeljitog prozračivanja sobe, miris klima uređaja trebao bi potpuno nestati.

Kako servisirati klima uređaj?

Preporučujemo da klima uređaj servisirate najmanje jednom godišnje. Najbolje vrijeme za servis klima uređaja je na proljeće, prije nego što pogodi prvi veći toplinski val. Na taj način možete unaprijed otkloniti sve nedostatke i spriječiti kvarove u vrhuncu sezone.

Također preporučujemo da servis klima uređaja prepustite stručnjaku. U pravilu se na servisu klimatizacije izvode sljedeći radovi:

 • Punjenje ili promjena rashladnog sredstva
 • Ispitivanje nepropusnosti
 • Funkcionalni test
 • čišćenje i dezinfekcija
 • Promjena filtra
 • Zamjena istrošenih dijelova

Zanimaju vas i druge teme vezano za klima uređaje? Na našem blogu možete pročitati i sljedeće: Što je inverter klima uređaj?

Aktualnu ponudu klima uređaja možete pogledati klikom na link.


Podijeli sadržaj:Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email